Emeliina Papinniemi – Matkalla mestariksi

Huikea matka maailmanmestaruuteen

youtu.be/mpq_r5QG3pQ

Mainokset

Emeliina voitti kondiittorilajin maailmanmestaruuden!

Emeliina voitti kondiittorilajin maailmanmestaruuskultaa World Skills Competition -kilpailussa Abu Dhabissa torstaina 19.10.2017. Hän oli myös Suomen ammattitaitomaajoukkueen paras, Best of the Nation. Suomen konditoria-ala on saanut kansainvälisen supertähden!

Emeliina voittaa kutaa

Valmentautumismatka Dohaan, Qatariin 20.-24.8.2017

Emeliinan yhteistyökumppani Finnbakels mahdollisti hänelle valmentautumismatkan tulevien WorldSkills-kilpailujen isäntämaan, Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien, naapurimaahan Qatariin elokuun loppupuolella. Tavoitteena oli konditoria-alan osaamisen kartuttamisen lisäksi myös arabimaiden kulttuuriin ja ilmasto-olosuhteisiin tutustuminen. Yksin ei Emeliinaa kuitenkaan reissuun lähetetty, vaan mukaan lähti ekspertti Outi.

Finnbakelsin toimitusjohtaja Tommi Leander järjesti Emeliinalle ja Outille mahdollisuuden osallistua Finnbakelsin tytäryhtiön, belgialaisen Bakbelin järjestämiin koulutustilaisuuksiin dohalaisissa konditoriayrityksissä. Kouluttajana toimi belgialainen konditoria-alan huippuosaaja ja kokenut kilpailija François Galtier.

Chef François’lta Emeliina sai hyviä vinkkejä kilpailutöiden suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä itse kilpailutilanteeseen. François’n työskentelyn seuraaminen näiden kolmen päivän aikana toimi myös eräänlaisena TET-jaksona: matka antoi hyvän kuvan yhdenlaisesta työllistymismahdollisuudesta tällä alalla; huipputasolla voi toimia freelancer-kouluttajana myös maailmanlaajuisesti. Tämä vaatii alan ammattitaidon lisäksi huomattavaa sopeutumiskykyä, erinomaisia sosiaalisia taitoja sekä hyvää ihmistuntemusta.

François joutui työssään joka päivä sopeutumaan uusiin, erilaisiin tuotantotiloihin ja ottamaan tilanteen suvereenisti haltuun ilman sen enempää ihmettelyä. Tämä toimi hyvänä mallina Emeliinalle Abu Dhabin kilpailua ajatellen. Emeliina totesikin ymmärtävänsä nyt paremmin, että esimerkiksi kilpailuympäristön jännittäminen etukäteen on turhaa. Joihinkin asioihin kun ei pysty itse vaikuttamaan, niin on vain todettava tilanne paikan päällä ja toimittava sen mukaisesti.

Sen lisäksi, että pääsimme tutustumaan monen eri yrityksen tuotantotiloihin, kävimme myös useissa dohalaisissa kahviloissa sekä konditoriamyymälöissä tutustumassa qatarilaisiin konditoriatuotteisiin paikallisen yhteyshenkilömme Sudathin ystävällisellä opastuksella. Keskimäärin tuotteiden taso oli melko korkea ja hintataso samaa luokkaa kuin Suomessa. Dohassa myydään todella paljon suklaakonvehteja, mikä oli jotenkin yllättävää maan lämpötilaolot huomioon ottaen.

Etukäteen oli tiedossa, että Dohassa on kuuma, mutta lämpötila tuli siltikin pienenä shokkina, etenkin Suomen kylmän kesän jälkeen. Päivälämpötilat olivat joka päivä 44–48 astetta, eikä lämpötila öisinkään pudonnut alle 30–35 asteen, ja ilman suhteellinen kosteus lähenteli 100 %:ia koko ajan. Sisätiloissa taas oli paikka paikoin suorastaan kylmä, joten mukaan varatut neuletakit tulivat tarpeeseen. Abu Dhabia ajatellen kokemus oli tältäkin kannalta hyvä, etenkin, kun Abu Dhabissa pitäisi olla lokakuussa ”enää” noin 35 astetta lämmintä, mikä voi tuntua jopa viileältä Dohaan verrattuna.

Matka toimi myös hyvänä käytännön pikakurssina arabialaiseen kulttuuriin. Maajoukkueen valmentautumistilaisuuksissa on annettu ohjeita muun muassa pukeutumiseen liittyen, joten pidimme huolta, että kuljimme Dohassakin olkapäät ja polvet peitettyinä. Qatar on tuoreissa tilastoissa rankattu maailman kymmenenneksi turvallisimmaksi maaksi, ja siellä oleminen tuntuikin turvalliselta. Pidimme myös yllä ”matalaa profiilia” eli yritimme olla herättämättä suurempaa huomiota siellä liikkuessamme. Lämpötilan takia juuri kukaan ei kävele Qatarissa ulkona, joten kadulla kävellessämme saimme kyllä osaksemme lukuisia tööttäyksiä ohi ajavilta autoilta, vaikka muuten saimmekin kaikin puolin kulkea siellä rauhassa.

Kaiken kaikkiaan matka oli avartava kokemus ja varmasti hyödyllinen syksyn päätähtäintä, Abu Dhabin WorldSkills-kilpailua ajatellen. Tästä suuret kiitokset Finnbakelsille!

 

 

Tunnelmia Hämeenlinnan valmentautumisesta

Heinä-elokuun vaihteessa Emeliina suuntasi Hämeenlinnaan, missä  Osa Food Designin keittiömestari Aki Kinnunen ohjasi häntä tuleviin kisoihin. Valmennustapahtumaan oli kutsuttu mukaan myös englantilainen WorldSkills-kilpailija Steven Lodge sekä Englannin ekspertti Phil Dixon.

Mukana valmennuksessa olivat myös Emeliinan yhteistyökumppani, valmentaja Joachim Wunsch Finnbakels Oy:stä, ekspertti Outi Nieminen Koulutuskeskus Salpauksesta ja lajipäällikkö Markku Vengasaho Saimaan ammattiopisto Samposta.

Kolmena työntäyteisenä treenipäivänä nuoret kilpailijat harjoittelivat mm. miniatyyrileivoksia, jälkiruokia ja suklaakoristeita. Yhteinen kokemus oli, että harjoitusympäristö ja viestintä vieraalla kielellä oli opettavaista.

 Osa Food Desin Oy:n Kruununmyllyn puitteet olivat huikeat. Ympäristö oli mitä mainioin ja siivitti mielikuvat hyvin kilpailun teemaan.